vineri, 29 martie 2013

Prajitura cu nuca si ciocolata

 
Luna aceasta gazda la Dulce Romanie este blogul Enjoy Dessert. Ce trebuie sa facem noi? Sa realizam un preparat culinar cu ingredientele propuse, nuca si cacao si/sau sa preparam o reteta prin care sa sarbatorim ziua femeii (e luna martie doar). In cazul in care nu ati "mesterit" ceva pentru editia din aceasta luna, mai aveti timp pana maine, 30 martie. 
 
Eu am ales pentru editia aceasta ingredientele nuca si cacao, la care am adaugat ciocolata; parca merge mult mai bine nuca alaturi de ciocolata, voi ce ziceti? Toate acestea le-am amestecat bine bine si a iesit o minunatie de prajitura, de nu te mai opresti din mancat ;)).
 
Ingrediente blat:
- 6 oua
-250 gr. nuca macinata
- 200 gr. zahar
- 40 gr. cacao
- 40 ml ulei
- 100 gr. faina
- 7 gr. praf de copt
- putina sare.

Ingrediente crema:
- 4 galbenusuri
- 250 gr. zahar
- 40 gr. cacao
- 100 gr. ciocolata neagra
- 100 gr. ciocolata alba
- 40 ml lapte
- 200 gr. unt.

Pentru blat, batem albusurile spuma, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi le turnam peste albusuri. Separat se amesteca faina cu cacao, nuca, praful de copt si sare. Se toarna in ploaie toate acestea peste compozitia cu albusuri si amestecam cu o lingura (de lemn). Dam la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 minute. Eu am folosit o tava cu dimensiuni de 23/32 cm.

Crema
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si laptele, apoi se pun pe foc pentru 7-10 minute, timp in care amestecam continuu. Dupa acest timp adaugam ciocolata bucatele. Dupa ce se topeste ciocolata, luam de pe foc, adaugam untul si lasam la racit.

Asamblam astfel: blatul se taie in doua si avem blat, crema, blat crema. Dam la rece pentru cateva ore apoi taiem si decoram dupa bunul gust.




Zi frumoasa!

luni, 18 martie 2013

Tiramisu


Atat ce am evitat sa fac tiramisu acasa din cauza copiilor; nu puteam sa-mi fac si sa mananc pe ascuns ;)). Dar zilele trecute am zis hai sa vedem o reteta si cum putem inlocui cafeaua cu altceva. Si am gasit .. veti vedea reteta urmatoare de tiramisu ... unul pentru copii. Astfel toata lumea e multumita, am facut tiramisu cu cafea si lichior pentru noi si cu ciocolata calda pentru copii. Aceasta reteta am gasit-o la La Lena si pot spune ca e cel mai bun tiramisu mancat vreodata. Cu siguranta il voi face foarte des ;)).

Ingrediente:
o punga (400 gr.) piscoturi
500 gr. mascarpone
4 galbenusuri
125 gr. zahar
125 ml lapte
200 ml smantana pentru frisca (eu am folosit Dorna)

Pentru sirop
cafea tare
lichior de cafea/ciocolata
in total acestea doua sa fie cam 170 ml.

Pentru decor
pudra de cacao
fulgi de ciocolata
 
Preparare:
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana obtinem o spuma alba. Apoi turnam cate putin laptele si mixam in continuare. Se pune oala pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa compozitia. Se poate pune si pe baie de abur, dar dureaza mai mult.
 
Intr-un bol punem mascarpone, amestecam putin si adaugam cate putin crema de oua. Batem smantana pana devine frisca si o adaugam la mascarpone.
 
Pentru sirop amestecam cafeaua cu lichiorul si putin zahar (dupa gustul fiecaruia; dar sa nu fie prea dulce si putin amarui).
 
Acum incepem montarea prajiturii.
Intr-o tava, cu margini inalte, aranjam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea si lichior (eu le-am dat o data pe fiecare parte). Peste stratul de piscoturi turnati jumatate din crema, apoi aranjati al doilea strat de piscoturi si peste turnati ce-a de-a doua jumatate de crema. Pudrati cacao deasupra si dati la rece pentru minim 4 ore (eu am lasat-o de seara pana dimineata).
 
Site-ul de unde m-am inspirat spune ca reteta e pentru 10-12 persoane, dar va spun ca doua persoane o mananca in doua zile ;)).
 
Daca o incercati sa-mi spuneti si mie! Pofta buna!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cupcakes cu ciocolata



Ingrediente (pentru 12-14 bucati):
100 gr. unt
80 gr. zahar
100 gr. ciocolata amaruie
2 oua
2 linguri cacao
7 gr. praf de copt
140 gr. faina
50 ml lapte (caldut)
pudra de vanilie/extract de vanilie
putina sare

Topping
50 gr. ciocolata (amaruie)
50 gr. frisca lichida
alune de padure macinate/sau alte nuci (optional)
fulgi de cocos (optional)

Mod de preparare:
Untul si ciocolata se topesc in baie de abur. Amestecam faina cu praf de copt, sare, cacao; le dam deoparte. Cand s-au topit ciocolata si untul, se ia vasul de pe foc si adaugam (in timp ce mixam) zaharul, ouale (pe rand) si praful de vanilie. Apoi alternam faina si laptele.
Se pune aluatul in forme de muffins si se da la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute.
Dupa ce le-am scos din cuptor le lasam la racit. Cand sunt reci, pregatim toppingul.
Pe baie de abur topim ciocolata si frisca, apoi adaugam alunele de padure/nucile, macinate. Luam de pe foc, lasam putin sa se raceasca, si trecem prajiturelele noastre prin aceasta crema (doar partea de deasupra) si decoram cu fulgi de cocos.



 
 
 
 
 



 
Zi frumoasa!