sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Cartofi umpluti cu nuca

 
Ingrediente:
- 5 cartofi
- 20 gr. unt
- 1 lingura (10 gr.) seminte de floarea soarelui
- 1 lingura (20 gr.) merisoare
- 40 gr. miez de nuca
- putin (3-4 gr.) ghimbir dat pe razatoare (optional)
- sare
- 100 gr. cascaval (sau mozzarella)
 
Coacem cartofii in cuptor; in timp ce preparam umplutura nu inchidem aragazul.
 
 
 
Topim untul si amestecam cu nuca, semintele de floarea soarelui si merisoarele. Scobim cartofii, pasam, amestecam piureul rezultat cu nucile, adaugam sare, ghimbir si umplem cartofii cu compozitia rezultata.
 
 
Radem cascavalul deasupra si dam la cuptor pentru 10 minute.
 
 
 
 
 
Servim simpli sau cu salata de sfecla rosie (sau cu ce vreti voi).
 
 
Incerc sa inscriu si aceasta reteta la la provocarea Dulce Romanie, ce e gazduita in aceasta luna de Menta si Rozmarin.
 
Seara frumoasa!
 
 

joi, 24 ianuarie 2013

Placinta cu mere/Apple pie

 
Ingrediente aluat:
- 350 gr. faina
- 1/2 lingurita sare
- 30 gr. zahar
- 226 gr. unt (rece)
- 50-60 ml apa (rece)
(diametru tava - 26 cm)
 
Ingrediente umplutura:
- 1,2 kg mere (curatate mi-au iesit 800 gr.)
- 50 gr. zahar
- 55 gr. zahar brun
- 50 ml suc de lamaie
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 1/4 lingurita nucsoara macinata
- 1/4 lingurita sare
- 28 gr. unt
- 15 gr. amidon de porumb
 
Preparare
Se pun in mixer (cu lama de plastic nu metal) faina, sarea, zaharul si se mixeaza cateva secunde. Adaugam apoi untul (rece) taiat cubulete si mixam in jur de 30 de secunde.

cam asa arata aluatul, la aspect nisipos, dar cand il prinzi in mana se leaga

Il scoatem din bolul de la mixer, intr-un castron si il stropim cu putina apa, incat sa-l putem lega.

 
Il impartim in doua si fiecare parte o intindem putin pe o folie;
acoperim apoi tot cu folie si dam la frigider o ora.
 
 
Intre timp ne ocupam de mere. Spalam merele, le curatam si le taiem feliute; ale mele au fost mai mici si mi-au iesit si feliile mici. Pe masura ce le taiem le stropim cu suc de lamaie. Apoi adaugam zaharul, zaharul brun, sarea, scortisoara si nucsoara. Amestecam toate si lasam al temperatura camerei, pentru a lasa sucul, pentru o ora. Daca va grabiti, puteti lasa mai putin, dar nu sub 30 de minute.
 
 
Dupa ora de odihna puneti la scurs merele de suc; le lasati asa 10 minute.
 
In timpul asta scoateti bucatile de aluat din frigider. Le intindeti pe dimensiunea tavii, o parte il puneti in tava, dupa ce ungeti cu unt; a doua bucata o puneti pe o suprafata tare. Ambele le acoperiti cu folie de plastic si le puneti la frigider.
 
 
Preincalzim cuptorul al 220 grade si ne ocupam iar de mere. Sucul ce s-a scurs il punem intr-un vas, adaugam untul si lasam pe foc, sa fiarba, pana scade la jumatate si devine cremos. Amestecam merele cu amidonul si apoi turnam "crema" fromata din suc si unt.
 
Scoatem aluatul de la frigider, umplem tava cu mere, apoi acoperim cu restul de aluat. Crestam aluatul putin in mijloc.
 
 
Dam la cuptor la 220 grade pentru 45-55 minute.
 
 
Inainte sa o taiati, asteptati sa se raceasca, nu faceti ca mine ;))
 
 
Merge foarte bine cu inghetata; noi am servit cu inghetata de banane si pepene galben.
 
 
 Cu aceasta placintuta particip la provocarea Dulce Romanie, ce e gazduita in aceasta luna de Menta si Rozmarin. Pentru cine doreste, termenul de inscriere este 25 ianuarie.
 
Sursa de inspirati: Joy of baking
 
Zi frumoasa!
 

Inghetata de banane si pepene galben

 
O inghetata foarte usor de preparat si doar cu 3 ingrediente. Noi mancam si pe vremea asta inghetata ;)).
 
Ingrediente:
- 2 banane (taiate bucatele si congelate)
- 500 gr. pepene galben congelat
- 300 ml smantana sau frisca lichida
 
Punem toate ingredientele in mixer si mixam cateva minute. rezulta o inghetata cremoasa si gustoasa, intocmai pe placul copiilor.
 
 
 
 
Puteti folosi orice alte fructe, dar ar fi bine sa pastrati bananele pentru ca ele dau consistenta cremoasa.
 
Zi frumoasa!
 
 
 
 
 

luni, 14 ianuarie 2013

Super biscuiti cu crema de unt

 
Super biscuiti, asa i-au denumit copiii mei ;)).
 
Daca vreti o gustare dulce rapida, incercati acesti biscuiti.
Aveti nevoie de
- biscuiti
- unt
- putin zahar (nu mult sa nu fie dulce).
 
Amestecati untul cu zahar. Umpleti biscuitii si ii lasati jumatate de ora; se vor inmuia de la crema de unt si se vor topi in gura ;)).
 

 
Sau adaugati la crema putina cacao

 
Seara frumoasa!

miercuri, 9 ianuarie 2013

Cupcakes cu iaurt si crema de branza

 
Aceste cupcakes le-am facut tot de Craciun; anul acesta mi-am propus sa nu fac tort sau prajituri cum faceam in anii trecuti ci am facut prajiturele mici (cupcakes) si mai multe ture de biscuiti.
 
Ingrediente pentru 12 buc.
125 gr. faina
150 gr. zahar
1 ou
60 gr. unt la temperatura camerei
1 lingurita extract de vanilie
10 gr. cacao
120 ml lapte batut
5 gr. praf de copt
1/2 lingurita otet
putina sare
 
Pregatim formele de prajiturele si dam drumul la cuptor la 175 grade.
Untul se mixeaza cu zaharul pana devine o crema fina. Adaugam apoi, pe rand, oul, extractul de vanilie, iaurtul si la final faina (amestecata in prealabil cu cacao si sare). Separat stingem praful de copt in otet si apoi il turnam peste compozitie.
Se toarna compozitia in forme si se da la cuptor, la 150-160 grade pentru 20-25 minute.
Sau testati cu scobitoarea care trebuie sa iasa din aluat curata.
 
Crema (frosting)
o cutie (200 gr.) branza Philadelphia
50 gr. zahar pudra
200 ml frisca lichida
 
Se mixeaza frisca spuma. Separat se mixeaza branza cu zahar, apoi adaugam frisca spuma.
 
Decoram dupa ce se racesc prajiturelele. 
 
 
 
 
 
 
 
 Sa aveti o seara frumoasa!

marți, 8 ianuarie 2013

Cupcakes de vanilie cu crema de ciocolata

 
Aceste minunate prajiturele le-am pregatit de Craciun; am incercat sa obtin din coloranti naturali culorile rosu si verde pentru Craciun, dar m-am oprit la roz si un verde deschis pentru ca nu mai aveam timp. Data viitoare voi face mai multe teste, chiar inainte de decorare ca sa am timp suficient.

Crema (frostingul) e un ganache de ciocolata alba, prin urmare trebuie preparat cu cateva ore inainte.
Avem nevoie de
200 gr. ciocolata
300 ml frisca lichida
pudra de sfecla rosie pentru rosu
pudra spirulina pentru verde

Punem intr-un bol ciocolata si 120 ml frisca, apoi bolul in baie de abur pe aragaz pana se topeste ciocolata. Cand s-a topit ciocolata se da la rece pentru 2-3 ore. Intre timp mixam spuma restul de frisca. Luam de la rece crema de ciocolata si o batem cu mixerul. La final adaugam frisca batuta spuma. Impartim crema in doua si amestecam o parte cu pudra de sfecla rosie (care se dizolva in putina apa) si cealalta jumatate cu pudra de spirulina (si ea se dizolva in putina apa). Cantitatea de pudra de sfecla rosie, respectiv de spirulina depinde de cat de colorata doriti sa fie crema. Eu, pentru culorile rezultate am folosit cate un sfert de lingurita din fiecare.

Ingrediente pentru baza de cupcakes - 12 buc.
195 gr. faina
170 gr. zahar
5 gr. praf de copt
60 gr. unt
150 ml lapte
2 oua
1/4 lingurita pudra de vanilie (sau continutul de la o pastaie)
putina sare

Preparare
Prima data pregatim formele pentru prajiturele apoi dam drumul la cuptor la 170 grade.
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt si sarea.
In bolul numarul doi mixam ouale apoi adaugam zaharul, vanilia, untul topit, laptele cald, si la final adaugam faina. Turnam aluatul in forme si dam la cuptor pentru 20-25 nimunte la 150 grade.

Decoram cu frosting dupa ce s-au racit. Eu am ornat exact in momentul in care le-am servit.

 
 
 
Seara frumoasa!

Premiu - Claca "In asteptarea Craciunului"

Va povesteam cand v-am prezentat Stelutele de ciocolata ca particip la Claca - In asteptarea Craciunului (prima editie), organiazata de KaBea. Ei bine, norocul a fost de partea mea si m-am ales cu unul din premiiile puse la bataie, sau mai bine zis un premiu ce contine mai multe obiecte pe care vi le voi prezenta in fotografiile urmatoare.

 Set pentru decorat prajituri oferit de Lavinia,
ce are un grup deschis pe facebook - Calitate germana la preturi mici
 
 
 
Intrati pe link si veti gasi acolo multe produse utile si bune la pret.
 
 
Decoratiuni handmade de iarna
 
Decoratiunile sunt realizate de Handmade by Clau, iar ai mei copii au fost foarte incantati sa le gaseasca in colet. Chiar va invit sa intrati pe link sa vedeti ce minunatii handmade realizeaza Claudia.

 
 
 
 
 
 
Si nu in ultimul rand va invit pe blogul cu bunatati al lui Beatrice - Sapunuri KaBea sa va alegeti minunatii naturale realizate chiar de ea.
 

Multumesc foarte mult pentru premii, atat sponsorilor, cat si organizatoarei!
 
Va doresc o zi frumoasa!
 

Biscuiti spiralati




Diana ne propune un mic concurs pe blogul Tara mea inventata, premiul fiind o carte si nu una oarecare ci Tehnici culinare si ustensile de bucatarie. Ce trebuie sa facem? Sa alegem o reteta de pe blogul ei si sa o punem in practica. Eu am ales reteta de Biscuiti spiralati, pe care i-am facut in doua ture de sarbatori (ultima data reteta dubla). Ce e foarte important de mentionat e ca ai mei copiii i-au indragit, ceea ce ii duce in top 10 preferinte de dulce din casa noastra.
 
Ce contin
100 gr. unt la temperatura camerei
100 gr. zahar
1 ou
130 gr. faina
115 gr. faina + 15 gr. cacao
 
Cum preparam
Mixam untul cu zaharul pana devine o crema fina. Adaugam oul si mixam in continuare.
Se imparte compozitia in doua si o parte o amestecam cu 130 gr. faina si cealalta cu 115 gr. faina + 15 gr. cacao. Va rezulta un aluat nu foarte tare. Punem fiecare bucata in folie si dam al frigider o ora.
 
Cand scoatem aluatul de la frigider dam drumul si al cuptor (eu am pus la 150 grade).
Apoi intindem fiecare aluat in doua foi cam de 1/2 cm grosime. Desi Diana recomanda sa punem pe masa de lucru zahar, respectiv cacao cand intindem aluatul, eu nu am retinut aspetul si am presarat cu faina ;)); nu le-am stricat aspectul si nici consistenta zic eu, pentru ca in final au iesit si frumosi si moi si gustosi.
Punem foile una peste alta si rulam (ca la cozonac), apoi taiem felii pe care le punem in tava de copt. Eu am psu si hartie de copt in tava. In reteta Dianei se mai pune rulada la frigider jumatate d eora si apoi se taie, dra eu nu am mai avut timp, prin urmare i-am pus direct.
Se coc in cuptorul incins (eu i-am copt la 150 grade) timp de 10-15 minute.
 
 
Rezultatul? Biscuiti gustosi si moi ce merg de minune la orice eveniment.
 
 
 
Sa aveti o zi frumoasa!
 

marți, 1 ianuarie 2013

La multi ani in 2013

SA AVETI UN
 
 
╭ ━ ━ ━ ╮    ╭  ━ ━ ━ ╮      ┏ ╮   ╭ ━ ━ ╮
┗ ━ ━ ╮ ┃  ┃  ╭ ━ ╮  ┃ ┏ ╯ ┃  ╰ ━ ━ ┃
╭ ━ ━ ╯ ┃    ┃ ┃ ┈ ┃ ┃ ┗ ┓┃ ╭ ━ ━ ┃
┃ ╭ ━ ━ ╯    ┃ ┃ ┈ ┃ ┃      ┃┃ ╰ ━ ━ ┃
┃ ┗ ━ ━ ┓┃  ╰ ━ ╯  ┃      ┃┃ ╭ ━ ━ ┃
┗ ━ ━ ━ ┛ ╰ ━ ━ ━ ╯      ┗ ┛ ╰ ━ ━ ╯



PLIN DE SANATATE SI IMPLINIRI PE TOATE PLANURILE!

Astazi este prima fila din cele 365 ale albumului 2013;
incepeti prin a scrie ceva frumos, bun, util, ce sa fie un exemplu pentru cele ce vor urma.
••☾☆★¸¸.•*¨*••.¸¸☾☆¸.•*¨*★☆
(¯`´(¯`´.¸________ღ☆ღ_________ ¸.´´¯)´´¯)
... ☆ ▓▒░ ☆☆ LA ☆ MULTI ☆ ANI ☆☆ ░▒▓ ☆
(_¸.(_¸.´´ ¯¯¯¯¯¯¯¯ღ☆ღ¯¯¯¯¯¯¯¯¯ `´.¸_).¸_)
☾☆★¸¸.•*¨*••.¸¸☾☆★¸¸.•*¨*★☆☾••