miercuri, 28 noiembrie 2012

Ciorba radauteana

 
Am pierdut sirul provocarii Dulce Romanie, dar sper sa ma tin in continuare luna de luna si sa nu ma mai ratacesc prin blogosfera. In aceasta luna gazda este Mihaela initiatoarea acestei provocari. Ma bucur foarte mult de amploarea pe care a luat-o aceasta provocare; imi amintesc anul trecut ceva reticenta pentru gazduire, dar acum .... Mai multe despre Dulce Romanie puteti citi chiar pe pagina dedicata acestei provocari pe blogul De prin lume adunate al Mihaelei.
 
Invitatia Mihaelei in aceasta luna este sa gatim, s apregatim si sa decoram in culorile rosu, galben si albastru sau orice va inspira si spune Romania si asta pentru ca este o parada dedicata Zilei Nationale a Romaniei, pe 1 decembrie.
 
Ce am pregatit eu pentru aceasta editie? Pentru prima data, desi am mai avut tentative, m-am gandit sa prepar nimic altceva decat o ciorba radauteana. Reteta o am de la o colega, Anca C., dar am aruncat un ochi si la Dana pentru ca facuse la un moment dat o ciorba radauteana la care mi-a ramas gandul saptamani bune. 
 
Reteta (pentru 4 persoane)
- 1 piept de pui
- 500 gr. smantana (grasa, originala de la piata)
trebuie sa fie la temperatura camerei
- 2 morcovi
- 1 radacina de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 1 gogosar
- jumatate de telina
- 1 ceapa
- 2 galbenusuri
- 5-6 catei de usturoi (mie imi place cu mult usturoi)
- sare, piper
- 4 litri de apa
- otet (eu am pus 2 linguri)
- partunjel frunze (optional)
 
Se pun la fiert (in apa) pieptul de pui, ceapa taiata bucati mari, legumele intregi (sau bucati mari), 3 catei de usturoi, sare. Dupa ce a fiert carnea, strecuram supa. Carnea se taie bucatele, iar legumele se paseaza (eu le-am pasat la blender cu putina supa). Adaugam carnea si legumele pasate in restul de supa, care s epune din nou pe foc. Intre timp, facem un amestec din smantana, galbenusuri, sare, piper, la care adaugam si putina supa calda din oala (pentru a ajunge la o temperatura apropiata cu cea a supei). Amestecul din smantana se toarna in oala peste supa si amestecam pana da in colocot.  In momentul asta adaugam restul de usturoi (pisat), otetul si patrunjelul tocat. Mai lasam cateva minute si dam deoparte.
 
 
Sper ca am fost cat de cat explicita in detalii. Mie imi parea asa greu de facut ca nu am incumetan niciodata, dar acum mi se pare atat de usoar de preparat si ... atat de gustoasa!
 
 
 
 
Seara frumoasa!
 
 

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Tort cu trei feluri de ciocolata

 
Am mancat un tort cumparat de la o cofetarie din oras ce mi-a placut foarte mult. Nu stiu cum se numeste, dar e printre putinele prajituri ce imi plac din comert, sau mai bine spus al doilea; ca doar doua prajituri imi plac (pe primul loc e tortul Venetia de la Select - deci cine are o reteta asemanatoare aceluia am rugamintea sa-mi trimita si mie ;))).
 
Aceasta ce l-am gasit pe blogul La Ancuta nu e chiar ce doream eu dar e foarte gustos.
 
Si acum reteta:
 
Blatul:
6 oua
200 gr. zahar
8 linguri faina (~150-160 gr. )
2 linguri cacao (~20 gr)
30 ml apa
40 ml ulei
 
Dam drumul la cuptor la 150 grade. Albusurile se bat spuma cu apa (stiti cum ... intoarceti bolul cu fundul in sus si nu curge), apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare. Peste galbenusuri se toarna uleiul (ca la maioneza), apoi combinatia se toarna peste albusuri. Faina se combina cu cacao apoi se toarna, in ploaie, peste albusuri, amestecand cu o lingura de lemn, de jos in sus. Se toarna compozitia in tava (eu am folosit o tava de 34/24 cm) si se da la cuptor pentru 35-40 minute, la foc mediu. Blatul este copt cand incepe sa se tranga usor pe margini; puteti incerca blatul cu o scobitoare, daca iese curata atunci e copt.
 
Cremele
Mousse de ciocolata amaruie:
200 gr. ciocolata amaruie
350 ml frisca lichida (asta am folosit eu)
6 gr. gelatina
 
Gelatina se pune la hidratat conform instructiunilor. Ciocolata se pune pe baie de abur la topit impreuna cu 150 ml de frisca (restul de frisca il mixam pana devine tare). Dupa ce s-a topit ciocolata, luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se topeste gelatina si dam crema la rece. Dupa ce s-a racit, mixam putin crema pana devine pufoasa apoi adaugam restul de frisca (deja mixata cum spuneam mai sus).
 
Din momentul asta incepe asamblarea" tortului. Punem blatul in tava (sa fie detasabila, daca nu incepeti cu mousse de ciocolata alba, apoi cu mousse de ciocolata cu lapte, mousse de ciocolata amaruie si deasupra blatul - cand s-au intarit rasturnati) apoi turnam crema de ciocolata amaruie peste blat si dam la frigider.
 
Mousse de ciocolata cu lapte: 
200 gr. ciocolata cu lapte
350 ml frisca lichida
6 gr. gelatina
 
Procedeul e acelasi ca la mousse de ciocolata amaruie .... gelatina se pune la hidratat conform instructiunilor. Ciocolata se pune pe baie de abur la topit impreuna cu 150 ml de frisca (restul de frisca il mixam pana devine tare). Dupa ce s-a topit ciocolata, luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se topeste gelatina si dam crema la rece. Dupa ce s-a racit, mixam putin crema pana devine pufoasa apoi adaugam restul de frisca (deja mixata cum spuneam mai sus).
Scoatem tava din frigider si peste mousse-ul de ciocolata amaruie intindem aceasta crema de ciocolata cu lapte. Dam din nou la frigider pana terminam de preparat crema de ciocolata alba.
 
Mousse de ciocolata alba:
200 gr. ciocolata
300 ml frisca lichida
6 gr. gelatina
 
Procedeul e acelasi ca la celelalte creme .... gelatina se pune la hidratat conform instructiunilor. Ciocolata se pune pe baie de abur la topit impreuna cu 150 ml de frisca (restul de frisca il mixam pana devine tare). Dupa ce s-a topit ciocolata, luam de pe foc si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se topeste gelatina si dam crema la rece. Dupa ce s-a racit, mixam putin crema pana devine pufoasa apoi adaugam restul de frisca (deja mixata cum spuneam mai sus).
Scoatem tava din frigider si peste mousse-ul de ciocolata cu lapte intindem aceasta crema de ciocolata alba. Dam din nou la frigider pana se intareste si ultima crema adaugata (eu am lasat vreo 5 ore - imi place mai mult cand se "aseaza" bine aromele).
Iniante de servire putem sa-l glazuram sau sa-l decoram dupa bunul plac. Eu am ras niste ciocolata deasupra ca nu mai aveam timp de grazura (ar fi mers una de caramel).
 
 
 
Zi frumoasa!