marți, 23 octombrie 2012

Lapte de pasare

 
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Secreta a lunii octombrie, organizata de Ama in bucatarie. Pentru mine va fi ultima participare la aceasta provocare.  Blogul ce mi-a revenit, in aceasta luna, a fost My Fancy Cake, iar reteta de inspiratie o gasiti chiar aici. 
 
Ce spune reteta
aveti nevoie de 1 litru lapte
4 oua
4 linguri zahar
2 linguri amidon
o lingurita esenta de vanilie
 
Intr-un bol se amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul, esenta de vanilie si 100 ml lapte si se da deoparte. Restul de lapte se pune la fiert cu. Albusurile se bat spuma cu sarea si, in momentul in care fierbe laptele se ia cate o galusca, cu lingura, din compozitia cu albus si se pun la fiert. Se lasa cate doua minute pe fiecare parte si se scot pe o farfurie sau intr-un castron.
 
 
Dupa ce au fiert galustele din albus, se toarna laptele, putin cate putin in compozitia cu galbenusuri, apoi se pune pe foc. Se tine la foc mic, amestecand continuu pentru se intareste ... ca o budinca.
Nu se rastoarna crema de galbenusuri peste laptele fierbinte pentru ca riscam sa se branzeasca crema (sfatul acesta e de pe blogul mentionat).
 
Punem galustelele in boluri si deasupra crema de galbenusuri si servim.
 
 
 
Daca as mai face acest preparat as adauga ceva in compozitia cu albusuri, poate zahar, poate putina vanilie, pentru ca, pentru mine, era prea mare contrastul intre albusuri si crema.
 
 
Seara frumoasa!
 
 
 

luni, 22 octombrie 2012

Cartofi cu mustar la cuptor

 
Am vazut aceasta reteta pe blogul Delicatesa si mi s-a parut interesanta combinatia. Am si riscat cu acesti cartofi, i-am facut intr-o seara si spre norocul meu copiilor chiar le-a placut.
 
Reteta (pentru 4 persoane): 
8-10 cartofi (in functie de marimea lor)
2 linguri mustar (initial voiam sa pun mai putin, dar am lasat as acum scrie in reteta)
6 catei de usturoi (eu sunt fan usturoi)
sare
piper
cimbru
oregano
ulei de masline
 
Se curata cartofii, se spala si se taie cubulete. Usturoiul se piseaza, se adauga sare si ulei si se amesteca pana devine pasta (mujdei). Se adauga apoi mustarul si restul de condimente. Pasta aceasta se pune peste cartofi si se amesteca. Se pun apoi cartofii intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei, si se dau la cuptor, la 200 grade pentru 45-50 minute.

 
 
Seara frumoasa!
 

Chocolate lava

 
 
Nu stiu cum am ajuns pe blogul lui Adi Hadean, mai exact la postarea cu Chocolate lava, dar am plecat de acolo cu gandul ca musai trebuie sa incerc si eu asa minunatie cu ciocolata (mai ales ca sunt fan ciocolata ;))). Buuun ... ce zice reteta ... pentru 8 prajiturele
3 oua
3 lg. faina
3 lg. zahar
200 gr. unt
400 gr. ciocolata neagra (eu am pus jumatate neagra, jumatate cu lapte)

Se pune la topit untul cu ciocolata (eu le-am pus in baie de abur). Intre timp se amesteca ouale cu zaharul si faina. Cand s-a topit ciocolata si untul, se toarna peste compozitia cu ou si se amesteca. Formele pregatite se ung cu unt si se presara zahar peste, ca sa nu se lipeasca compozitia. Prajiturica la final trebuie sa fie moale inauntru, deci trebuie sa iasa usor din forme. Eu sincer am uitat de faza cu zaharul, am uns numai cu unt, dar am folosit forme de ceramica, si nu mi s-au prins. Se toarna in forme cat sa acopere trei sferturi (din forma) si se dau la cuptor.

In reteta dupa care m-am luat scrie ca trebuie tinute 10-12 minute la 200 grade, dar mie mi s-au parut ca nu ar fi cam gata si le-am dat, dupa 12 minute la 150 grade cu gandul sa le mai tin 10 minute care s-au facut insa 20 (minute) pentru ca ai mei copii tot voiau cate ceva de uitasem de prajiturele. Dar nu au patit nimic, doar ca s-au intarit si la mijloc si nu am putut sa ne bucuram de crema de ciocolata.  Deci pe viitor eu le-as tine cam 15-20 minute la 200 grade.



Prajiturelele sunt gata cand incep sa se crape deasupra; asa puteti sa va orientati in functie de cuptor.





Si o mica sectiune

Cum spuneam le-am uitat putin in cuptor si crema din mojloc nu a mai fost ... curgatoare ;))
dar au fost foarte bune; daca aveti chef de o prajitura cu multa ciocolata asta este cea mai potrivita
 
 
 
Va doresc o zi frumoasa!
Si .... in cazul in care incercati prajiturica, sa-mi spuneti si mie.