marți, 25 septembrie 2012

Tort curcubeu (cu coloranti naturali)


Cu acest tort ma inscriu la Provocarea secreta, gazduita de Ama in fiecare luna. Blogul ce mi-a revenit luna aceasta a fost cel al Laurei si cand am vazut tortul curcubeu mi-am zis ca e musai sa incerc si eu, doar ca ideea de colorant in crema sau blat nu prea mi-a suras. Prin urmare m-am tot gandit, am testat combinatii de fructe/siropuri de fructe cu frisca, pe parcursul a mai multor zile pana am ajuns la cateva nuante ce mi-au placut tare mult. Daca tot m-am jucat cu plante, uleiuri la sapunurile naturale trebuia sa reusesc si la acest tort. Cam toate au iesit in afara de albastru; cu el nu am avut prea multa rabdare si nu am reusit sa gasesc un albastru perfect, dar m-a provocat aceasta culoare si voi reusit intr-o zi si un albastru natural.Eu am impartit culorile in blaturi si creme, fiecare are cate o culoare, nu am facut blaturi colorate si crema alba. Si am impartit cam asa: mov - blat, albastru - crema, verde - blat, galben - crema, portocaliu - blat, rosu crema, roz - crema.

Acum sa va prezint reteta mea; dar va spun de la inceput ca trebuie sa aveti rabdare .... multa ;))

Incepem cu blaturile
Blatul mov
 2 albusuri
70 gr. zahar
2 lingurite zahar vanilat
75 gr. faina
20 ml ulei
100 gr. afine
1/2 lingurita praf de copt

Dam drumul la cuptor la 180 grade. Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, afinele, zaharul vanilat, uleiul si la final, cu lingura (de lemn) faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se unge tava cu ulei (eu am folosit una cu diametrul de 25 cm), se toarna compozitia si se da la cuptor, la 100 grade, cam 15 minute.

cam asa arata inainte de a pune tava la cuptor


Blatul verde
2 albusuri
70 gr. zahar
2 lingurite zahar vanilat
75 gr. faina
20 ml ulei
80 gr. spanac maruntit (eu am folosit spanac de la congelator)
1/2 lingurita praf de copt

Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, zaharul vanilat, uleiul, pasta de spanac si la final, cu lingura (de lemn) faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se unge tava cu ulei (aceeasi), se toarna compozitia si se da la cuptor, la 100 grade, cam 15 minute.

asa arata ianinte de a pue tava la cuptor

Blatul portocaliu
 3 oua
100 gr. zahar
2 lingurite zahar vanilat 
110 gr. faina
30 ml ulei
3 lingurite ulei de catina
1/2 lingurita praf de copt

 Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile amestecate in prealabil cu ulei, uleiul de catina si la final, cu lingura (de lemn), faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Se unge tava cu ulei (aceeasi), se toarna compozitia si se da la cuptor, la 100 grade, cam 20 - 25 minute.

Crema albastra (la mine e un mov deschis) 
100 gr. ciocolata alba
180 ml frisca lichida (sau smantana pentru frisca)
4 gr. gelatina
40 ml sirop de afine rece
50 gr. afine 

125 gr. crema mascarpone (jumatate de cutie)
Gelatina se pune la inmuiat in siropul de afine. Intre timp pe baie de abur se topeste ciocolata cu 100 ml frisca lichida. Dupa ce s-a topit ciocolata, se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa la racit. Apoi se adauga afinele putin strivite, restul de frisca mixata si crema mascarpone. Se da la rece in frigider.

Crema rosie si roz
100 gr. ciocolata alba
180 ml frisca lichida (sau smantana pentru frisca)
5 gr. gelatina
50 ml sirop de mure rece
100 gr.capsuni
1 lingurita pudra de sfecla rosie
125 gr. crema mascarpone

Gelatina se pune la inmuiat in siropul de mure. Intre timp pe baie de abur se topeste ciocolata cu 100 ml frisca lichida. Dupa ce s-a topit ciocolata, se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa la racit. Apoi se adauga capsunele, putin strivite, restul de frisca mixata si crema mascarpone. Se imparet crema in doua parti, iar in una din ele se adauga pudra de sfecla rosie. Se da la rece in frigider.
Crema galbena (crema de vanilie)
4 gabenusuri (ramase de la blaturi)
300 ml lapte
150 gr. zahar
80 gr. faina
50 gr. unt
4 gr. gelatina
40 ml apa rece
1/2 pudra de vanilie (sau se incalzeste laptele cu o pastaie de vanilie)
1/2 lungurita ulei de catina

Gelatina se pune la inmuiat cu apa. Separat se amesteca laptele, faina, zaharul, galbenusurile si pudra de vanilie si se dau la foc mic (amestecand continuu) pana se face de consistanta unei budinci. Se ia de pe foc, se adauga untul, apoi gelatina si uleiul de catina. Se da la rece.

Asamblare tort: Cand toate blaturile si toate cremele s-au racit, incepem asamblarea tortului. Mai intai oprim cate doua linguri din crema rosie, crema albastra si crema galbena. Apoi asamblam tortul astfel ... de jos in sus ;)) blatul mov, crema albastra, blatul verde, crema galbena, blatul portocaliu, crema rosie si crema roz. Punem cele doua linguri din fiecare crema (cele patrate) in cate o pungulita, taiem un colt si formam cercuri pe tort. Apoi luam o scobitoare si formam raze de soare din centru spre margine.

Cam asa 
 
 
 
 
 
 
E migalos acest tort, mi-a luat destul de mult (desi nu tortul in sine ci recipientele ce tot trebuiau spalate ;))). Dar astazi fiind o ocazie speciala (implinim 8 ani de casatorie) mi-am zis ca merita sa-l incerc. Iar copiii au fost si mai incantati de acest curcubeu din farfurie; iar eu sper ca am scris toate ingredientele ce le-am pus ;)).
 
Seara frumoasa!
 

joi, 13 septembrie 2012

Gem de pere si Kiwi


1 kg pere
500 gr. kiwi
500 gr. zahar
sucul de la o lamaie

Gemul seamana cu dulceata; diferenta consta in cantitatea de zahar - este mai mica la gemuri. 
Se curata perele, se iate cubulete mici; se pun intr-o oala alternand cu zaharul. Se lasa jumatate de ora - o ora sa lase suc (timp in care amestecam), apoi punem la foc (ceva mai mare decat la dulceata pentru a-si pastra culoarea deschisa). Spuma care se formeaza la suprafata se aduna cu o lingura; cu grija insa sa nu se ia si din sirop. Dupa 15 minute adaugam kiwi, curatat si taiat cubulete si sucul de lamaie. mai lasam 10-15 minute sa fiarba, dam la o parte si turnam asa fierbinte in borcane sterile (si fierbinti). Eu intorc borcanele cu capacele in jos si le las sa se raceasca asa.


Spor la gemuri!

Muffins cu fulgi de ciocolata


Pentru acesti deliciosi muffins am folosit reteta de aici, in care am adaugat fulgi de ciocolata (50 gr. ciocolata data pe razatoare). In forme am pus mai intai cate o lingura de aluat simplu, apoi am amestecat ciocolata cu restul de aluat si am completat in forme.

iata cu aratau in cuptor



 Si sectiune



Zi frumoasa!
 

miercuri, 12 septembrie 2012

Esenta de vanilie/Zahar vanilat/Sare vanilata

Va spuneam in unele postari ca folosesc zahar vanilar si esenta de vanilie facuta de mine, acasa. Nu este greu de realizat aceste lucruri, ba chiar foarte simplu. La aceste doua produse am mai adaugat unul .... sare vanilata. Dar ... sa le luam pe rand ...


Zaharul vanilat


Pentru zaharul vanilat avem nevoie de zahar si pastai de vanilie si/sau pudra de vanilie. Cantitatile le alegeti singuri in functie de cat de concentrat vreti sa fie zaharul. Eu am folosit un baton de vanilie/ jumatate de lingurita de praf de vanilie la 500 gr. zahar. Prin urmare se desfac pastaile (daca se foloseste praf de vanilie se pune ca atare), optional se taie bucatele sau se scoate miezul si se introduc in borcanul cu zahar. Se lasa borcanul in dulap cam doua saptamani (agitand zilnic) si gata .... am obtinut zaharul vanilat. Borcanul se poate completa cu zahar pe masura ce se foloseste.
La ce utilizam zaharul vanilat? In primul rand la prajituri, ciocolata, inghetata sau la orice preparat culinar credeti ca merge sau ..... il puteti face cadou de sarbatori.


Esenta de vanilie

Pentru esenta de vanilie avem nevoie de alcool de cereale sau vodka sau coniac si pastai de vanilie. Cantitatile la fel sunt dupa bunul plac. Eu am folosit doua batoane (o lingurita de pudra de vanilie) la 300 ml alcool. Procedeul este acelasi, se cresteaza pastaile si se introduc in alcool (astfel incat sa le acopere). Se pastreaza in dulap (la intuneric) cel putin 2 luni, la macerat. In primele doua saptamani ar fi bine sa agitam zilnic sticluta, apoi doar o data pe saptamana. Nu va faceti probleme de utilizarea acestei esente la prajituri pentru ca alcoolul se evapora.
La ce utilizam esenta de vanilie? La prajituri bineinteles si .. la ce mai doriti voi sau, cum am spus si la zaharul vanilat, se poate oferi cadou de sarbatori.

Sare vanilata

Pentru sarea vanilata avem nevoie de sare neiodata (eu am folosit sare roz de Himalaya de la Solaris) si pastai de vanilie (sau praf de vanilie). Cantitatile sunt optionale, in functie de cat de aromat vreti sa fie produsul final. Eu am folosit un baton de vanilie la 300 gr. sare. La fel ca la zahar, se desfac pastaile, de taie bucati astfel incat sa incapa in borcan se pune capac si se depoziteaza in dulap doua saptamani timp in care se agita borcanul zilnic. 
La ce folosim sarea vanilata? La prajituri si alte dulciuri unde puneam cate un praf de sare, la cremele de branza, la cartofi dulci la cuptor sau la orice preparat la care doriti voi sa-l folositi sau ... il impachetati frumos si il oferiti cadou alaturi de zaharul vanilat si esenta de vanilie.

Seara frumoasa!

marți, 11 septembrie 2012

Pizza calzone


Pentru aluat:
500 gr. faina (+ 2 linguri pentru intins aluatul)
30 ml ulei de masline
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
30 ml ulei masline
1 plic de 7 gr. drojdie uscata
300 ml apa calduta

Prajitura cu nuca si smochine

 Ingrediente:
130 gr. faina
100 gr. unt
250 gr. zahar
3 oua
100 gr. miez de nuca (maruntit)
5 smochine (proaspete)
2 lingurite zahar vanilat
7 gr. praf de copt
putina sare

joi, 6 septembrie 2012

Amandina

 
O prajitura pe care am facut-o de mai multe ori undeva prin 2010 si abia acum am regasit fotografii ratacite prin calculator (ca multe altele). Cum am vazut ca nu este pe blog mi-am zis sa o public, prin urmare ....
 
Ingrediente blat:
6 oua
200 gr. zahar
8 linguri faina (~150 -160 gr.)
2 linguri cacao (~20 gr.)
30 ml apa
40 ml ulei
 
Mai intai dam drumul la cuptor. Apoi .... albusurile se bat spuma cu apa (stiti cum ... intoarceti bolul cu fundul in sus si nu curge), apoi se adauga zaharul si se mixeaza in continuare. Peste galbenusuri se toarna uleiul (ca la maioneza), apoi combinatia se toarna peste albusuri. Faina se combina cu cacao apoi se toarna, in ploaie, peste albusuri, amestecand cu o lingura de lemn, de jos in sus. Se toarna compozitia in tava (eu am folosit o tava de 30/22 cm) si se da la cuptor pentru 35-40 minute, la foc mediu. Blatul este copt cand incepe sa se tranga usor pe margini; puteti incerca blatul cu o scobitoare, daca iese curata atunci e copt.