sâmbătă, 25 august 2012

Mancarica de linte

 
Ingrediente (pentru 4 portii):
300 gr linte
un morcov
o radacina patrunjel
1/2 telina (radacina)
1/2 ardei capia
2 catei de usturoi
 2 cepe potrivite (sau una mare)
3 linguri sos de rosii
1/2 lingurita seminte de chimen
2-3 foi de dafin
 patrujel frunze
sare, piper.
 
Lintea se spala si se pune la inmuiat 30 de minute in apa, dupa care se clateste si se pune la fiert in 1,5 litri de apa si o lingurita sare. Se fierbe cam jumatate de ora. Ceapa se taie bucatele si se pune la calit in putin ulei, apoi se adauga pe rand morcovul, radacina de patrunjel si cea de telina, taiate bucatele sau date pe razatoare, ardeiul, foile de dafin, smintele de chimen si sosul de sosii. Se lasa cam 10 minute toate apoi se rastoarna peste linte; se adauga sare, piper si se fierb inca 20 de minute. In ultimele 5 minute se adauga frunzele de patrunjel.
 
 
Se poate servi cu mozzarella sau cascaval ras deasupra.
 
 
 
Sa aveti pofta!

Inghetata de pepene galben si ananas


 
M-am luat cu dulceata si am uitat complet de postarea pentru Provocarea secreta. Luna aceasta mi-a revenit blogul Simona's World de unde am ales ... ce altceva pe caldura asta decat .... inghetata ;)).
 
Ingrediente:
300 gr. pulpa de pepene galben
300 gr ananas (ar veni cam jumatate de ananas)
2 linguri miere
200 ml frisca lichida
 
Fructele se curata de coaja, se taie cubulete si se pun la blender. Apoi se amesteca cu mierea si frisca batuta tare. Se pune in forme de inghetata si se da la congelator. Eu am lasat-o cam 8 ore.
 
 
Daca nu aveti forme sau vreti o varianta mai cremoasa, puneti inghetata intr-o cutie sau intr-o punga de congelator (cum am pus eu ;)) - mi s-a parut ca in punga ingheata mai repede). Cand o scoateti din congelator o mixati putin (la mixer), asa devine mai cremoasa.
 
 
 
Reteta de inspiratie aici.
 
Sa aveti pofta!

vineri, 24 august 2012

Biscuiti cu cereale

 
Ingrediente:
100 gr. multicereale (Multi Grain Sano Vita) - grau, secara, ovaz, orz - macinate
30 gr. seminte de in - macinate
40 gr. fulgi de orez
50 gr unt de cocos (topit)
2 linguri de zahar
50 gr. razatura de cocos (de la lapte)
5 gr. praf de copt
 
 
Cerealele se amesteca mai intai cu praful de copt si zaharul, apoi cu laptele, razatura de cocos si untul. Se lasa jumatate de ora sa se patrunda, apoi se intind cu lingura in tava de copt. se pot pune deasupra stafide, migdale, fulgi de cocos, etc.
 
 
Se lasa la cuptor 30 de minute la 180 grade.
 
 
Pofta buna!

Lapte de cocos


Desi l-am facut de multe ori, n-am pus pana acum reteta pe blog. Acum am decis pentru ca am destul de multe retete in care pun lapte de cocos.

Ingrediente:
50 gr. fulgi de cocos
600 ml apa calduta
optional vanilie, stafide, curmale, etc.

La cantitatile acestea am ajuns eu, dupa cateva incercari, incat sa ma multumeasca gustul.



Se pun ingredientele in blender pentru 2 minute, apoi se strecoara; laptele se bea, iar razatura (fulgii) ramasi se pot folosi la prajituri, biscuiti, crema .... la ce vreti voi.

 
 
 
Zi frumoasa!
 


joi, 23 august 2012

Sirop de afine



Ingrediente:
1 kg afine
400 gr. zahar
sucul de la o lamaie

 
Se spala afinele si se pun intr-un vas in straturi cu zaharul. Se lasa cam 3 ore pana se topeste o parte din zahar si fructele lasa suc. Apoi se introduc in blender, se strecoara (pentru a mai obtine suc din pulpa ramasa, se poate turna putina apa in sita) si sucul rezultat se pune pe aragaz la foc potrivit, cam jumatate de ora. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se toarna in sticle curate si sterile.
 
 
Concentrat
 
 
Cu apa plata

 
Seara frumoasa!

Sirop de zmeura

 

Ingrediente:
1 kg zmeura
400 gr. zahar
sucul de la o lamaie
 
 
Se spala zmeura si se pune intr-un vas in straturi cu zaharul. Se lasa cam 2 ore pana se topeste o parte din zahar si fructele lasa suc. Apoi se introduc in blender, se strecoara (pentru a mai obtine suc din pulpa ramasa, se poate turna putina apa in sita) si sucul rezultat se pune pe aragaz la foc potrivit, cam jumatate de ora. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se toarna in sticle curate si sterile.

 
Asa arata concentrat
 
 
cu apa minerala

 
Seara frumoasa!

Dulceata de afine


 
Ingrediente:
1 kg afine
400 gr. zahar
sucul de la o lamaie
1 lingura scortisoara (optional)
 
 
 
Se amesteca afinele cu zaharul si se lasa cam 2 ore (timp in care se mai amesteca din cand in cand) sa lase putin suc. Se pun la fiert la foc mediu, amestecand din cand in cand pana se topeste tot zaharul. Se lasa la fiert 30-40 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. La final se adauga scortisoara zi sucul de lamaie. Se ia de pe foc si se toarna in borcane curate si sterile. Pentru a face vid se intorc cu fungul in sus si se lasa asa pana se racesc.







Pofta buna!

Sirop de mure



Ingrediente:
1kg mure
1/2 kg zahar
zeama de la o lamaie
 
Se spala murele si se pun intr-un vas in straturi cu zaharul. Se lasa cam 3-4 ore pana se topeste o parte din zahar si fructele lasa suc. Apoi se introduc in blender, se strecoara (pentru a mai obtine suc din pulpa ramasa, se poate turna putina apa in sita) si sucul rezultat se pune pe aragaz la foc potrivit, cam jumatate de ora. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se toarna in sticle curate si sterile.
 

 
Se serveste cu apa plata sau minerala sau/si cu gheata, etc.
 
 
Seara buna!

miercuri, 22 august 2012

Dulceata de pepene galben si piersici


Ingrediente:
un penene galben (cam 1,7 kg.)
1/2 kg piersici
500 gr zahar
sucul de la o lamaie

Pepenele se curata de coaja si samburi si se taie cubulete. Se pune inntr-o oala un strat pepene un strat zahar, un strat de piersici si iar zahar si tot asa pana se termina fructele si zaharul si se lasa cam 3 ore, timp in care se amesteca din cand in cand (pentru a se topi zaharul si a lasa suc). Apoi se scurge si sucul se fierbe separat cam jumatate de ora. Dupa ce a scazut putin sucul se adauga fructele si se mai fierbe jumatate de ora. Se ia de pe foc si se amesteca cu sucul de lamaie. Se toarna fierbinte in borcane curate si sterile. Au iesit in total aproape 6 borcane de 400 gr.




Pofta buna!

marți, 14 august 2012

Dulceata de pepene galben si ghimbir


Ingrediente:
3 kg pepene galben (cam 2 pepeni)
1 kg zahar
50 gr. ghimbir (dat pe razatoare)
sucul de la doua lamai
scortisoara
pudra de vanilie


Pepenele se curata de coaja si samburi si se taie cubulete. Se pune inntr-o oala un strat pepene un strat zahar si se lasa cam 3 ore, timp in care se amesteca din cand in cand (pentru a se topi zaharul si a lasa suc). Apoi se scurge si sucul se fierbe separat cam jumatate de ora. Dupa ce a scazut putin sucul se adauga pepenele galben si ghimbirul si se mai fierbe jumatate de ora. Se ia de pe foc si se amesteca cu sucul de lamaie. Se toarna fierbinte in borcane curate si sterile. Cand am turnat in borcane am pus in 2 borcane cate 1/2 lingurita scortisoara si 1/2 lingurita praf de vanilie pentru diversitate dar si aroma. Au iesit in total 8 borcane de 400 gr.





cu vanilie

cu sortisoara


Pofta buna!

luni, 13 august 2012

Salata de sfecla rosie


Ingrediente:
sfecla rosie
suc de lamaie
miere
ulei de masline

Sfecla se spala bine si se pune in tava, la cuptor. Se coace cam o ora la 116-170 grade (timp in care se intoarce o data pe cealalta parte). Dupa ce s-au copt, se scot din cuptor si se lasa la racit. Se curata, se taie cubulete si se adauga ulei, zeama de lamaie si putina miere.



Pofta buna!