vineri, 25 mai 2012

Muffins cu nuca



Pentru Provocarea secreta a Amei tot la muffins m-am oprit. Fac ce fac si tot la muffins poftesc. Blogul ce mi-a revenit este Simona's World; cand am vazut muffins cu nuca n-am putut sa ma abtin, eu fiind o iubitoare de nuca (romaneasca).
Desi aceste minunatii sunt facute de ceva vreme, si mancate .... abia acum am reusit sa le postez, pe ultima suta de metri.

Ingrediente:
(pentru 12 buc)
- 100 gr unt, topit si racit putin
- 200 gr faina
- 2 oua
- 200 gr zahar
- 100 gr nuca (macinata)
- 150-180 ml lapte
- putina sare
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 plic praf de copt

Mod de preparare:
Pregatim formele de muffins si dam drumul la cuptor 9eu il las la 150 grade pana termin compozitia).
Se amesteca ingredientele solide: faina, zaharul, nuca, scortisoara, praful de copt si sarea. Apoi amestecam ingredientele lichide: ouale, untul (topit si racit), laptele. La final turnam ingredientele solide peste cele lichide si amestecam cu o lingura  (de lemn cica ar fi Turnam compozitia in forme si dam la cuptor, la foc potrivit (eu las 10-15 minute la 150 grade apoi pana se coace dau cuprotul la 100 grade) pentru aproximativ 30 minute. Spun aproximativ, pentru ca vad pe bloguri ca la fiecare, in functie de cuptor, dar cred ca si in functie de temperatura de preincalzire, timpul de coacere difera.

Si o mica sectiune ......



Daca doriti sa participati la Provocarea secreta nu trebuie decat sa intrati pe blogul Amei, vedeti despre ce este vorba si va inscrieti.

Reteta de inspiratie: Muffins cu nuca, capuccino si scortisoara


Zi frumoasa!

joi, 24 mai 2012

Salata de cruditati pe felii de mar


Ingrediente:
- 4-5 mere
- jumatate de telina
- 2 morcovi
- o lingura maioneza (sau iaurt)
- zeama de la jumatate de lamaie, sare, piper.

Mod de preparare:
Un mar se curata si se da pe razatoate, celelalte se taie felii. Telina si morcovul de curata, se dau pe razatoate si amestecam cu marul (ras), zeama de lamaie, maioneza (sau iaurtul), sare si piper. Salata obtinuta se "intinde" pe feliile de mar.

Zi frumoasa!

Salata de cruditati cu piept de pui



Ingrediente:


(pentru 4 persoane)
- un piept de pui
- 2 morcovi potriviti
- jumatate de telina
- 4-5 linguri boabe porumb fiert (sau din conserva)
- 2 mere
- 4-5 linguri maioneza
- zeama de la jumatate de lamaie, putina sare, piper.

Mod de preparare:
Pieptul de pui se fierbe, se lasa la racit si se taie cubulete. Morcovii, telina si merele se curata si se dau pe razatoare (eu i-am dat pe cea mica) si se stropesc cu zeama de lamaie, apoi amestecam cu pieptul de pui, boabele de porumb si maioneza, sarea si piperul. Se decoreaza cu ce vreti voi; eu am decorat cu felii de castravete.
Maioneza poate fi inlocuita cu iaurt sau smantana.


Zi frumoasa!

luni, 7 mai 2012

Smoothie/Suc verde cu spanac, frunze de capsuni si mere


Ingrediente:
600 ml apa
frunze de spanac (cam 30 gr.)
o mana de frunze de capsuni (cam 20 gr.)
zeama de la jumatate de lamaie
2 mere



Mod de preparare:
Merele, curatate de coaja si taiate bucati se pun in blender cu frunzele de spanac, frunzele de capsuni, zeama de lamaie si apa. Se amesteca in blender timp de 2 minute si e gata.


Pentru copii am strecurat pulpa de la frunze si le-am servit preparatul drept suc de mere ;)), nu am insistat sa le spun ce am pus pentru a nu ma lovi de un refuz fara sa guste macar.


Au baut pe nerasuflate .... concluzia ..... e foarte bun! si ..... sa le mai fac ;)

Zi frumoasa!

duminică, 6 mai 2012

Prajitura cu branza de vaci si capsuni


Ingrediente:
- 130 gr. caju
- 30 gr. zeama de lamaie
- o lingura miere
- 20 gr. unt de cocos
- 1/4 lingurita pudra de vanilie
- 70 gr. capsuni
- 150 gr. branza de vaci

Mod de preparare:
80 gr. caju ii punem la hidratat cateva ore (eu i-am pus de seara pana dimineata). Restul de 50 gr. caju il macinam sa devina "faina". Untul de cocos il topim sa devina lichid.
Se pun in blender astfel: cele 80 gr. caju hidratat,  zeama de lamaie, mierea, pudra de vanilie, untul de cocos, capsunile, branza de vaci, "faina" de caju. Se mixeaza pana devine crema si se pune in forme.



Se lasa cam o ora la congelator dupa care se scoate din forme. Se mai lasa la frigider cel putin jumatate de ora inainte de servire.


Din compozitia de mai sus mi-au iesit 10 inimioare; formele acestea de inimioare individuale sunt putin mai micute decat cele de la muffins.

Duminica frumoasa!

miercuri, 2 mai 2012

Miere/Sirop de papadie


Unii ii spun miere, altii sirop ... eu le-am lasat pe amandoua ;)).

Ingrediente:
2 maini de papadie (aprox. 100 buc. de flori)
1 litru de apa
1 kg zahar brut
sucul de la o lamaie



Mod de preparare:
Se pune apa intr-o oala pe foc si, cand incepe sa fiarba, se adauga florile de papadie. Se lasa cateva clocote, se da oala deoparte si se lasa, acoperita, pana a doua zi. Se strecoara lichidul (maroniu), se adauga zaharul si sucul de lamaie si se pune pe foc (la foc mic), se amesteca din cand in cand (ca la dulceata) pana devine vascos (potrivit .. nici prea subtire, nici prea gros); pe foc trebuie lasat maxim 2 ore. Se toarna in borcane de sticla.


Inspiratie: Caietul cu minuni

Zi frumoasa!