duminică, 29 aprilie 2012

Prajitura cu crema de lamaie si mac



Printre atatea gratare merge o prajiturica usoara si sanatoasa, nu?
Prajitura mea este formata din doua creme si "pudrata" cu mac.

Ingrediente pentru prima crema:
150 gr. migdale (hidratate ... de seara pana dimineata ;)))
70 gr. stafide
zeama de lamaie (20 gr.)
3 linguri miere
3 linguri apa
40 gr. unt de cocos (topit)
50 gr. caju (macinat)
1/4 lingurita pudra de vanilie

Primele 6 ingrediente se pun in blender pana se obtine o crema potrivita (nu moale), apoi se adauga si ultimele doua (pudra de vanilie si "faina" din caju. Se toarna compozitia in forme (sau o singura forma) si se da la frigider pana finalizam crema nr. 2. Migdalele, pot fi curatate de coaja daca nu va place, eu acum le-am lasat cu tot cu coaja.

Ingrediente pentru a doua crema:
150 gr. caju (hidratat ... la fel  l-am lasat de seara pana dimineata)
70 gr. zeama de lamaie
2 linguri miere
30 gr. unt de cocos (topit)
1/4 lingurita pudra de vanilie
seminte de mac

Se pun toate ingredientele in blender si crema obtinuta se toarna peste primul strat de crema (cea cu migdale). Apoi "pudrati" mac deasupra.

Se da prajiturica la congelator o ora, se scoate din forme, o lasati jumatate de ora la frigider si poate fi servita. Daca nu o serviti imediat, o puteti tine la frigider. Daca folositi o singura forma, mai mare, dupa ce o scoateti din congelator, o lasati la frigider si cand serviti taiati felii.



Cu aceasta prajitura particip la Dulce Romanie - Provocarea lunii aprilie, la Alina C. pe Blog de sotie fericita.


Inspiratie pentru crema de lamaie: Cornelia Marin.

Duminica frumoasa!

vineri, 27 aprilie 2012

Ciuperci pleurotus prajite



Ingrediente (pentru doua persoane):
500 gr ciuperci pleurotus
70 gr. unt
usturoi (dupa bunul plac)
sare
piper



Mod de preparare:
Ciupercile se spala bine, se taie bucatele si se pun cateva minute la scurs (pe prosop de bucatarie). Se pun in tigaie untul si ciupercile si se lasa la prajit cam 15 minute, apoi se adauga usturoiul, sarea si pierul si se mai lasa 5 minute.




Le puteti servi cu salata de spanac cu ridichi



Sau/si cu garnitura de orez (in cazul asta ajung si pentru 3 persoane)




Reteta inspirata de la Ramona Chivereanu.

Sa aveti o zi frumoasa!

joi, 26 aprilie 2012

Salata de rucola cu avocado


Ingrediente (pentru o persoana):
o mana de rucola
jumatate de avocado
ceapa verde
o lingura ulei floarea soarelui nerafinat (sau ce ulei preferati)
o lingura zeama de lamaie
sare neiodata



Mod de preparare:
Cum am scris si aici, rucola nu se taie ci eventual se rupe cu mana pentru ca se ofileste repede si isi pierde aroma; nu se foloseste otet ci zeama de lamaie si se consuma imediat dupa preparare.  Prin urmare rucola se amesteca cu avocado taiat cubulete sau felii, ceapa taiata felii, uleiul, zeama de lamaie, sarea.

Usor de preparat, proaspata si sanatoasa!


Zi frumoasa!

Salata de spanac si ceapa verde



A venit primavara, caldura, si, in acelasi timp, gasim in piata/in gradina verdeturile mult dorite in timpul iernii. Eu zic sa profitam din plin de ele; sunt usoare, rapid de facut sa nu mai spun de proprietatile legumelor proaspete!

Ingrediente salata (pentru o persoana):
- o mana de spanac proaspat
- 5-6 codite de ceapa sau o ceapa verde
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1 lungura ulei de floarea soarelui nerafinat (sau ce ulei preferati; pentru salate uleiul de floarea soarelui nerafinat a devenit preferatul meu)
- sare neiodata (luam suficient din spanac)
piper (optional)



Mod de preparare
Spanacul se spala foarte bine apoi se rupe sau se taie (eu l-am taiat cu cutit ceramic). Se taie ceapa felii, se pune cu spanacul intr-un bol, apoi ulei, sare, piper, zeama de lamaie. Si e gata de servit!



Sa aveti o zi frumoasa!

miercuri, 25 aprilie 2012

Clatite cu nutella




Ingrediente pentru 4 clatite (reteta e facuta in urma unei pofte nebune dupa clatite si eram singura, prin urmare ... pentru o persoana ;))):
200 gr. lapte
1 ou
10 gr. unt (moale)
putina sare
80-90 gr. faina
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele in urmatoarea ordine: oua, unt, sare, lapte, faina. Lasati 5 minute sa se "odihneasca". Se "prajesc" in ulei.

Se umplu cu nutella.


Si iese o .... nebunie!


Sa aveti o zi frumoasa!

luni, 23 aprilie 2012

Muffins cu crema de ciocolata

Luna aceasta la Provocarea secreta ce are loc pe blogul Amei - mi-a revenit blogul DeLLicios.

Si iata ce am pregatit


Ingrediente:
2 oua
240 ml lapte
130 ml ulei
200 gr. zahar brun
300 gr. faina
30 gr. cacao
1 pliculet praf de copt
putina sare
crema de ciocolata (eu am folosit o crema ce avea ciocolata alba si ciocolata neagra, dar data viitoare voi incerca nutella)

Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 180°C; se pregatesc formele pt muffins.
Se amesteca ingredientele lichide: oua, ulei, lapte.
Separat se amesteca ingredientele solide: faina, zahar, sare, praf de copt si cacao.
Urmatorul pas este turnarea (in ploaie) a ingredientelor solide peste cele lichide, amestecand cu lingura (eu am folosit lingura de lemn).
Se umplu formele pe jumatate, se pune crema de ciocolata, apoi se mai pune un strat de aluat astfel incat forma de muffins sa fie pe trei sferturi umpluta si se dau la cuptor timp de 20 de minute la 150 °C.

 



Reteta de insipatie o gasiti AICI.

Pentru a vedea ce au pregatit ceilalti participanti, dar si pentru a va inscrie, intrati pe Ama in bucatarie.

O zi frumoasa in continuare!

joi, 19 aprilie 2012

Rulada de cascaval


Ingrediente:
- 300 gr. cascaval;
- 150 gr. sunca/piept de pui;
- o jumatate de ardei gras rosu/gogosar;
- o jumatate de ardei gras verde;
- 2 oua fierte tari;
- 100 gr. unt moale;
- usturoi, patrunjel, sare, piper.

Mod de preparare:
Cascavalul, cu tot cu ambalaj, se pune in apa clocotita pentru 20 de minute. Intre timp se taie celelalte ingrediente cubulete si se amesteca cu untul moale, usturoiul (pisat), patrunjelul (taiat marunt), sare, pierul. Se intinde cascavalul pe masa de lucru, apoi se toarna compozitia si se ruleaza. Batonul obtinut se infasoara in folie alimentara si se lasa la frigider cel putin 3 ore, dupa care se taie felii.



Pofta buna!

Negresa de post cu cocos


Ingrediente:
- 200 gr. zahar brun
- 210 gr. apa/lapte de cocos
- 50 gr. unt de cocos
- 20 gr. cacao/roscove
- 5 gr. praf de copt (stins cu o lingurita de suc de lamaie).

Pentru decor:
- 20 gr. fulgi de cocos. 

Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele si se toarna in tava de copt (unsa cu ulei). Se coace la foc potrivit 30-35 minute. Ingredientele ajung pentru o tava de 24/24 cm. E gata cand marginile incep sa se stranga (eventual faceti si testul cu scobitoarea). Se lasa la racit si apoi se taie; se decoreaza cu fulgi de cocos.


Untul de cocos folosit de mine


Pofta buna!