marți, 21 februarie 2012

Provocarea secreta - Muffins

M-am inscris la Provocarea secreta a Amei, provocare in care fiecare participant inscris primeste, in secret, pe e-mail, un blog de pe care sa se inspire pentru o reteta; numele blogului nu trebuie dezvaluit pana la publicarea retetei.

Blogul ce mi-a revenit este Just love cooking, iar reteta de unde m-am inspirat e Cupcakes cu frosting de Philadelphia; eu am facut doar Muffins fara frosting si fara cacao.



Ingrediente pt muffins:
- 370 g faina
- 220 g zahar
- 3 linguri cacao (eu nu am pus cacao si am inlocuit-o cu 3 lg de faina)
- 1 praf de sare
- 1 pliculet praf de copt
- 2 oua
- 250 ml lapte
- 100 ml ulei
- esenta vanilie

Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 180°C; se pregatesc formele pt muffins.
Se amesteca ingredientele solide (faina, zaharul, sarea, praful de copt si cacao daca ati ales varianta cu cacao.
Apoi se amesteca ingredientele lichide: ouale, uleiul, laptele si esenta de vanilie (eu le-am amestecat cu mixerul.
Urmatorul pas este turnarea (in ploaie) a ingredientelor solide peste cele lichide, amestecand cu lingura (eu am folosit lingura de lemn) cam 30 de secunde. Citisem in reteta de inspiratie ca nu mai mult de atat si ca trebuie totul facut repede; fiind prima data cand fac, m-am conformat si chiar am observat cum compozitia se intareste repede, pe cand puneam incet in forme, deci ...
Se umplu formele pe trei sferturi si se dau la cuptor timp de 15-20 minute.
Eu am avut mari emotii si am dat cuptorul la 150°C si cred ca le-am tinut cam 30 minute.

Eu m-am jucat putin si am facut 4 feluri: simple, cu bucati de ciocolata, cu stafide si cu bucatele de kiwi. Cum ziceam mai sus compozitia se intareste si stafidele mele au ramas pe deasupra; ciocolata si kiwi au reusit sa patrunda putin. Data viitoare pun ceva compozitie, apoi stafide, ciocolata si ... si iar compozitie.




Pofta buna!

luni, 20 februarie 2012

Torturi

Torturile din acest weekend ...

Al lui Edi - Tort Mickey Mouse



Tort camasa (al sotului)


de fapt totul a pornit de la butoni :)



Si un cadou micutz pentru prietena noastra draga, Lidia, nasha de botez a lui Edi


Si voi lua o pauza ..... pana la urmatorul val de aniversari in familie .....

Placinta cu mere



Ingredinete aluat:
1 kg faina, 1 plic si jumatate drojdie uscata, 2 oua, 100 gr unt sau margarina (reteta este adaptata de mine cu unt; in caietul cu retete mai vechi scria margarina), 100 g zahar, apa (nu am masurat cat dar puneti cat sa iasa un aluat ca de paine), o lingurita de sare.

Se framanta si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul (eu am lasat cam 3 ore).


Umplutura:
7-8 mere, 5-6 linguri zahar, 50 gr unt, scortisoara
Merele curatate si date prin razatoare se pun intr-o tigaie pe foc impreuna cu zaharul, untul si scortisoara pana nu mai ramane sucul acela in tigaie. Se lasa la racit.

Pentru uns
1 ou batut cu putin lapte.

Se imparte aluatul in 4, se intinde ca o foaie, se pune umplutura si se ruleaza. Asa rulouri se pun in tava, se ung cu oul si laptele si ..... la cuptor cam 40 minute, pana devin aurii deasupra.






Sau o alta varianta ... se imparte aluatul in doua; se intinde o foaie, se pune in tava, se cresteaza putin cu furculita, apoi se toarna umplutura si deasupra cealalta foaie si iese asa




Pofta buna!

Sfintisori/Mucenici de post


Ingredinete:
500 g faina; 1 plic drojdie uscata (se poate si cu drojdie proaspata dar eu folosesc uscata, e mai usor de tinut in dulap); 100 g zahar tos; 300 ml apa; 1 lingura de zahar vanilat (eu imi fac zingura zaharul vanilat); 2 linguri de ulei; esenta de rom (optional); putina sare.

Preparare:
Se pune faina intr-un lighenas apoi se adauga drojdia peste faina. Amestecati bine, ca sa se integreze in mod uniform drojdia in faina (cand folositi mai multe ingrediente, lapte, oua, unt, pentru retete ce nu-s de post, lasati 15 minute faina deoparte). Apoi se adauga sarea, zaharul vanilat, zaharul tos, esenta si putin cate putin apa, framantati usor cu mainile, apoi incorporati uleiul si obtineti un aluat elastic si moale. Se lasa la dospit cam 2 ore.
Din ingredientele acestea ies cam 20 sfintisori micuti.

Dupa ce a crescut, scoateti aluatul, puneti-l pe masa de lucru si taiati-l felii cam de 1-2 cm grosime. Rulati fiecare bucata si lipiti-o la capat, formand inele, pe care le rasuciti formand opturi, pe care le asezati apoi in tava. Se mai lasa cam 20 de minute in tava apoi introduceti la cuptor (preincalzit) pana capata o culoare aurie la suprafata (al meu cuptor e electric si i-am pus la 150 de grade cam 20-25 minute).

Dupa ce s-au copt, scoateti tava din cuptor si ungeti sfintisorii cu miere pe deasupra, dupa care presarati miez de nuca sau preparati un sirop din apa si zahar sau un sirop de zahar ars, ii treceti prin sirop si apoi prin nuca macinata.
Eu i-am trecut prin sirop din apa si zahar apoi i-am tavalit in nuca si deasupra am "stropit" cu miere.

Reteta e din caietul mamei. Am incercat sa explic procesul tehnologic cu pasii ce i-am urmat eu anul trecut.

Pofta buna!

Ciocolata de casa



Am gasit in sfarsit o reteta de ciocolata de casa care sa ma multumeasca. Si suna cam asa:

Ingrediente:
- 85 gr. unt
- 140 ml apa
- 500 gr. zahar (eu am folosit zahar brut)
- 500 gr. lapte praf
- 50 gr. cacao (eu am folosit 25 gr. cacao si 25 gr. roscove; imi place cum iese cam amestec roscove cu cacao, nu iese nici gustul amarui de cacao nici prea aromata daca pun doar roscove)

Mod de preparare:
Prima si prima data va pregatiti formele in care vreti sa turnati ciocolata.
Apoi puneti apa si zaharul intr-o oala la foc mic pana se dizolva zaharul; amestecati continuu. Cand s-a topit zaharul luati de pe foc si adaugati untul; amestecati pana se topeste. Lasati putin sa se raceasca (sa nu fie fierbinte ca dupa fierbere) si adaugati laptele praf amestecat in prealabil cu pudra de roscove si cacao (sau doar cacao), in etape, nu tot deodata. In momentul asta trebuie sa amestecati repede repede apoi sa turnati in forme deja pregatite. Eu am folosit si forme de silicon si forme de plastic de la ciocolata (pe ambele le-am uns cu ulei inainte; eu am folosit ulei de migdale).
Dati formele la rece; in balcon sau garaj, dupa caz; dupa ce s-au intarit (eu le-am lasat peste noapte) puteti sa le scoateti foarte usor. Le mancati asa sau puteti decora torturi cu ele, cum am facut eu in tortul cu ciocolata. Sau imbogatiti reteta cu migdale, stafide, nuci, cocos, cereale, etc. Eu le-am lasat simple pentru ca asa au vrut ai mei copii.



Nu puneti ciocolata in congelator sau frigider; desi am citit in retata gasita ca nu e bun de pus in frigider, n-am ascultat ;)) si am pus la congelator, sa o fac rapid; cand am scos-o era lipicioasa si cu greu a iesit din forme, apoi s-au inmuiat foarte repede figurinele.

Sursa retetei: Bucatar maniac 

vineri, 17 februarie 2012

Torturi

Va prezint cateva torturi realizate de mine in perioada ianuarie 2012 - prezent.

Tort cu ciocolata pentru nepotica mea, Beatrice, ce a implinit 11 ani.


Decorat cu figurine din ciocolata de casa, blat cu cacao si roscove, crema din ciocolata de casa si crema de portocale.



Tort cu cescute de cafea, pentru mama, o pasionata as putea spune de cafea.
Decorat cu pasta de zahar; cestile sunt facute din martipan (cumparasem martipan din Ikea si eram curioasa cum e). Sectiune din pacate nu am ...


Tort Thomas (sau o incercare :)) pentru finutul nostru David; decorat cu pasta de zahar (aici m-a lasat culoarea rosie; nu am fost atenta ca e pe terminate). Nici aici nu am sectiune ...



Sa aveti o zi frumoasa!

vineri, 10 februarie 2012

Clatite pufoase

Weekendul trecut am facut numai clatite .... cam vreo 4 ture ca ai mei tot mai cereau. Apoi au mai urmat doua ture miercuri, deci pot declara saptamana asta saptamana clatitelor la noi in casa. Cu gandul sa raspund provocarii Laurei, am reusit sa fac si cateva poze sa vi el prezint si voua.

Iata-le


Ingrediente:
1 ou
300 ml lapte (eu am facut cateva ture si cu lapte de migdale)
290 gr faina
7 gr. praf de copt
50 gr unt (moale sau putin incalzit la microunde daca nu l-ati scos din timp)
o lingurita esenta de vanilie (eu mi-am facut singurica din batoane de vanilie si alcool)
3 linguri zahar
1/2 lingurita sare

Se mixeaza oul cu zaharul si untul, apoi se adauga laptele si esenta de vanilie. Faina, sarea, praful de copt se amesteca si se rastoarna peste prima compozitie (cea cu oul). Trebuie sa obtineti o compozitie cam de pandispan as zice eu. Incingeti tigaia si .... la copt cu ele; le intoarceti cand vedeti ca fac "bulbuci" :), asa zic ai mei copii ;)).  Nu va pot spune cate ies din cantitatea de mai sus decat orientativ si asta pentru ca e in functie de cat de mari le faceti; cat puneti in tigaie; mie mi-au iesit 10 bucati, ca si dimensiune mai mici decat o clatita obisnuita (am zis ca le masor, dar am uitat). 



si cativa Mickey Mouse


Reteta este obtinuta dupa mai multe incercari din tot felul de retete de clatite pufoase si retete de wafe din carticica atasata aparatului pentru Mickey; la fiecare din ele eram nemultumita de cate ceva, ba de cantitatea se faina, ba de cantitatea de praf de copt (mie nu-mi place sa-i simt gustul cand mananc).



Le puteti consuma simple sau pudrate putin cu zahar sau crema/dulceata/miere, orice va face placere. Ai mei le-au consumat asa simple, ca si gustare; nu le plac mancarurile in general prea complicate, cu tot felul de amestecuri; mergand pe simplitate de micutzi cred ca s-au obisnuit, iar eu nici nu tin neaparat sa schimb ceva acum.

Daca incercati, va rog sa-mi lasati un comentariu despre cum v-au iesit.

Pofta buna!