miercuri, 28 iulie 2010

Tort Mickey Mouse

Un tortulet facut rapid, aceeasi compozitie cu Kitty, putin difera blatul. S-a vrut a fi o a doua surpriza pe ziua de azi pentru Denissa. Edi m-a ajutat si el mult, adica m-a lasat sa fac rapid blatul, chiar daca la inceput cu o mana mixam in alta il tineam pe el .... decoratul in timpul somnului teroristului mic.
Edi chiuia efectiv la vederea lui ...


Si s-au napustit 4 manutze asupra lui ....





Tort Hello Kitty

Iata si tortul mult asteptat de printesa mea scumpa, Denissa. Dimineata i l-am aratat si am intrebat-o daca e Kitty a ei si a zis da ..... asta inseamna ca am trecut testul si voi mai face .... oricate ar dori pentru a revedea acea privire, de bucurie, de fericire, de emotie ...
Ne-a innebunit cu Kitty, si noi am continuat "nebunia" ... am asteptat-o cu rochita, plus, gentutza, dvd-uri avea de multisor ... chilotei nu am gasit, plus ca am citit pe undeva cum ca ar fi oua de ciocolata gen kinder ... eu una nu am vazut pe nicaieri.

Si sarbatorita .....

Si sectiune ...


Acasa a mai asteptat-o o supriza .... urmatoarea postare ....

duminică, 25 iulie 2010

Tort Formula 1








Un tort oferit cadou nashului de botez al Denissei, Aristotel. La multi ani!

Tort botez

Tortul ce l-am facut pentru petrecerea finutului nostru.





Ce contine: blat caramel si vanilie, crema caramel si crema de frisca de la prajitura Kinder, imbracat in pasta de zahar, decoratiunile din pasta de lapte praf.

marți, 13 iulie 2010

Tort Corabia piratilor

Un tort plin de ciocolata asa cum a vrut un baietel, Edward Remus, ... e colegul de salon al Denissei ... de la maternitate ... ieri, 12.07. au implinit 4 ani. Al Denissei nu e inca gata, e plecata putin in vacanta, cand vine o va astepta o surpriza.








Si ... am rugat mamica sa-mi trimita o poza cu sectiunea ...


Ce contine ... blat cu cacao, ganache de ciocolata neagra, ganache de ciocolata alba pe care am colorat-o cu rosu si verde, in randuri, in speranta ca va iesi la taiat in forme, crema 2 a fost crema caramel cu putina frisca. Pe laterale e imbracat in pasta de ciocolata, deasupra frisca. Figurinele sunt din pasta de lapte praf. Corabia si ea imbracata in pasta de ciocolata.

P.S. am prins curaj la facut forme .. :d

Pasta pe tort

1. Pasta de zahar
Ingrediente: 450 gr. zahar pudra, 50 gr. glucoza sau miere (eu folosesc miere de salcam), 5 gr. gelatina, 30 ml apa.

Preparare: mierea se pune intr-un vas pe baie de abur, gelatina se dizolva in apa, apoi se toarna peste miere; se las acateva minute sa se dizolve complet, se ia de pe foc si se toarna cate putin peste zahar (zaharul e bine sa fie cernut si sa contina amidon .. al meu nu scrie pe cutie ca ar avea amidon asa ca am adaugat de la mine o lingura amidon si a iesit bine). In timp ce turnam mierea, framantam continuu pana obtinem pasta. Ar trebui sa fie de o anume consistenta incat sa nu se lipeasca pe maini dar maleabila, nu tare.

Tips: Eu am incercat de mai multe ori si cea mai buna metoda ce mi-a iesit e sa mestec bine mierea cu hazarul, cand am o pasta ma spal pe maini, cand sunt bine uscate (mainile) framant iar ... atunci imi dau seama daca mai adaug putin zahar sau nu ... repet procedura cu spalatul si framantatul pastei ... cand mai adaug si colorant musai e de adaugat zahar si repetat de mai multe ori.

Cum o intind eu ... pe masa pun folie alimentara, presor putin amidon, si intind cu sucitorul (si pe el presar amidon). Am incercat si direct pe masa dar nu-mi iese la fel de bine.
Cu pasta se decoreaza tortul dar se pot face si flori, figurine, etc. Partea nasoala e ca nu se poate folosi in combinatie cu frisca; adica tortul sa aiba decoratiuni cu frisca si pasta de zahar. Dar se poate decora cu Royal Icing.

Reteta de pasta de zahar e de pe Culinar a Adrianei Nicoleta, e acolo un topic foarte interesant cu diverse intrebuintari ale pastei (eu nu am reusit sa-l parcurg pana la capat).

2. Royal Icing este o pasta din albus de ou zi sahar pudra. Se mesteca cu mixerul un albus de ou si zahar pudra (daca vi se pare dulce puneti putina zeama de lamaie), nu stiu exact cat zahar mi-a intrat mie, dar trebuie sa devina o spuma tare ca o frisca batuta tare. Gasisem la un moment dat o reteta dar nu mi--a iesit cu cantitatile de acolo asa ca torn cat zahar merge (cred ca depinde de marimea oului ... nu glumesc). Pasta asta se pune in pos si se decoreaza tortul ... eu am decorat Tortul "Dany" peste pasta de zahar ... aici gasiti mai multe ce puteti face cu ea.

3. Pasta de lapte praf
Ingrediente: miere (eu folosesc de salcam) si lapte praf (nu de bebe)
Dupa ce am incercat vreo 3-4 variante de retete, am ramas la una simpla. Intr-un vas de plastic pun 6-7 linguri de lapte praf si torn putin cate putin miere (cred ca mi-au intrat cam 4-5 linguri), pana reusesc sa obtin o pasta ce o pot modela. La fel dupa ce am pasta, spal mainile, le usuc si reiau procedura. Daca se lipeste mai pun putin lapte praf, mai framant in mana si iar spalat, uscat, pana devine o pasta care nu se lipeste pe mana, e doar o senzatie de ... nu tare ci se poate modela. De intins se intinde musai intre 2 folii alimentare.
Pasta de lapte praf e mai des folosita pentru forme ... mai multe intrebuintari si alte retete aici

4. Pasta de ciocolata
Ingrediente:
120 gr ciocolata neagra, 60 gr miere
sau
120 gr ciocolata alba (sau ciocolata cu lapte), 50 gr miere

Preparare:
Mierea si ciocolata se topesc pe baie de aburi, se amesteca bine pana se leaga compozitia. Se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider min. 24 h. Dupa cel putin 24 de ore se scoate din frigider, se lasa la temperatura camerei o ora, apoi se modeleaza (trandafiri, frunze) sau se imbraca tortul. Eu am folosit-o la imbracat un tort .. Corabia piratilor.
Reteta e preluata de pe Lily"s Cakes ... dati clik si gasiti mai multe.

Glazura de ciocolata

Acum partea si mai delicioasa ... glazura

Glazura de ciocolata varianta 1

Ingrediente: 220 gr. ciocolata, 100 gr. unt, 3 linguri ulei, 1 lingura apa, 1 lingura zahar praf.

Preparare: in baie de abur se pune ciocolata bucatele, cand s-a topit adaugam celelalte ingrediente, in ordinea in care sunt scrise; mestecam pana se incorporeaza toate, dam deoparte si lasam sa se raceasca putin. Cand se ingroasa, dar e inca curgatoare, turnam peste tort. Se mai poate folosi si in interiorul tortului pentru a separa doua creme sau intre crema si blat.
(aceasta este glazura de la prajitura Kinder, cea ce se pune deasupra; mi-a placut foarte mult si o folosesc si pentru torturi sau alte prajituri)


Glazura de ciocolata varianta 2

Ingrediente: 450 gr. zahar, 150 gr cacao, 300 gr. smantana lichida, 350 ml apa, 15 gr. gelatina.

Preparare: Se pun toate ingredientele (mai puitn gelatina) intr-o cratita pe foc (la foc mediu), din momentul in care incepe sa fiarba se merteca continuu inca 10 min. Se ia de pe foc si se adauga gelatina dizolvata in apa (conform instructiunilor de pe pachet). Se lasa putin sa se raceasca si se toarna peste tort. Se poate pastra si la frigider doar ca inainte de folosire se reincalzeste.

Tips: Cratita trebuie sa fie mai incapatoare decat ingredientele initial adaugate pentru ca pasta obtinuta isi mareste volumul.

Sursa reteta: este preluata de pe culinar .. a la Adriana (daca ii gasesc linkul il voi pune ... multe din linkuri le-am pierdut)

luni, 12 iulie 2010

Creme pentru tort si nu numai

Si acum partea cea delicioasa ... cremele

Ganache de ciocolata neagra
Ingrediente: 300 gr. ciocolata, 300 ml frisca lichida.

Ganache de ciocolata alba
Ingrediente: 300 gr. ciocolata, 200 ml frisca

Preparare: ambele au aceeasi modalitate de preparare
Frisca se pune intr-un vas pe baie de abur, cand e fierbinte se adauga ciocolata bucatele. Se amesteca pana se face o pasta, apoi pasta aceasta se pune la foc mic 5 minute, mestecand continuu. Se sa deoparte si se lasa la racit 2-3 ore. De regula eu le fac cu o seara inainte sau dimineata pentru ornat dupa amiaza. Dupa ce s-a racit bine, se mai bate cu mixerul pana devine o crema spumoasa. La cea din ciocolata alba (ciocolata alba e mai pretentioasa), mai merstec din cand in cand cand e in faza de racire. Dupa ce ati batut cu mixerul, daca vi se pare prea tare, mai puneti putina frisca batuta tare.

Inspiratie: Lissa"s Cakes

Mai tarziu celelalte creme ...

Blaturi de tort

Cum am tot promis ca voi posta retete de blat, de creme ...

Blat alb .. eu il folosesc la creme deschise gen, frisca, crema de vanilie, crema caramel, creme din ciocolata alba.

Ingrediente: 5oua, 5 linguri de apa (50ml), 10 linguri pline cu varf faina (200g), 10 linguri pline cu varf zahar (200g).

Preparare:
Se bat albusurile spuma cu apa, sunt gata cand intoarceti vasul cu susul in jos si nu curg. Apoi se adauga zaharul, apoi galbenusurile. Aici am terminat cu mixerul. Faina se adauga putin cate putin si se mesteca cu o lingura de lemn, de jos in sus. Ung tava cu putin ulei si dau la cuptor, primele 5 min la 180 grade, urmatoarele 5 min la 100 grade, apoi la 50 grade pana se coace.

Blat cu cacao ... il folosesc pentru creme din ciocolata, caramel ..

1. Ingredinete: aceleasi ca la blatul alb, doar ca inloc de 2 linguri de faina puneti 2 linguri de cacao.
Preparare: aceeasi metoda ca la blatul alb, iar cele 2 linguri de cacao se incorporeaza in faina, comozitia aceasta se adauga la cea cu albusuri, zahar si galbenusuri. De copt la fel.


2. Ingrediente: 6 oua, 200 gr. zahar, 30 ml apa, 40 ml ulei, 20 gr, cacao, 8 linguri faina. Acesta e blatul ce il folosesc la amandine, dar uneori si la torturi, tot cu creme de ciocolata.
Preparare: albusurile si apa se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul, galbenusurile cu uleiul se fac maioneza, se toarna peste compozitia de albusuri cu zahar, la final faina si cacaua (ce au fost amestecate) cu lingura de lemn, acelasi procedeu de jos in sus.

Tavile mele nu sunt performante, dar le prezint pentru a vedea ce cantitati folosesc si ce tava merge.

Tava rotunda, diametru de 24 cm, merg compozitiile asa cum au fost prezentate mai sus.



Tava dreptungiulara, 33/23 cm, merg compozitii mari din 12-15 oua.




Tava dreptunghiulara, 22/15 cm, o folosesc pentru compozitii din 3-4 oua, pentru un tort micutz sau pentru un etaj cu baza tava de mai sus.

Tava dreptunghiulara, 29/21 cm, o folosesc pentru compozitii din 10 oua.






Inspiratiile pentru blaturi Lissa"s Cakes

duminică, 11 iulie 2010

Sfoara in tara la final - prezentarea cadoului primit

Sfoara in tara, o initiativa foarte frumoasa, interesanta si placuta a ajuns la final. Initiativa a venit din partea Yafei, eu am gasit detaliile initial pe blogul Furnicutei, mi-a placut ideea si am intrat in joc. Am primit cadou de la Carmen si am daruit Silviei de pe Savoare si Arome.

Am avut emotii ca un copil, mi-a placut foarte mult ce am primit, inca nu indraznim sa le utilizam si cred ca o vreme le vom pastra de decor, asa vor rezista mai mult. Am cunoscut-o cu ocazia aceasta pe Silvia, o persoana placuta cu care sper sa ma intalnesc personal. Are un blog plin cu bunatati ce mi-as dori si eu la un moment dat sa le fac.

Imi cer scuze de intarziere, am fost prinsa ieri toata ziua cu Tortul shopping si apoi am si participat la petrecere. Sper sa nu fi creat probleme nimanui. Abia astept sa dau o raita si pe la fete sa vad ce au primit si daruit, o parte le-am zarit dimineata, dar mai am de pacurs cateva bloguri. Am gasit idei foarte interesante pentru eventuale viitoare cadouri, chiar si pentru prietenii apropiati. Felicitari fetelor organizatoare, abia astept o viitoare campanie.

Iata si cadoul primit



Tort shopping

Un tort in care am pus mult suflet, pentru o doamna minunata, Mihaela, oferit ieri cadou. Compozitie: blat cacao, un strat cu crema din ciocolata de casa cu frisca si un strat cu crema caramel, iar intre crema caramel si blat un strat de glazura de ciocolata. Din pacate am fost atat de prinsi cu degustatul incat nu am facut poza la sectiune.

Tort - Masa de snooker

De ziua onomastica a sotului, Paul, surpriza pentru el, dar si pentru invitati a fost un alt hobby, pe langa pescuit (forma de tort de o primise deja de ziua lui, in februarie ... La pescuit) si anume snooker prin urmare m-am gandit eu sa ii ofer un tort in forma de masa de snooker. Bucuria copiilor ce au sarit imediat pe bilute. Blat de cacao, un strat de crema din ciocolata de casa si frisca si un strat de crema caramel cu frisca.




Tort cu fluturasi

Un tort facut in graba pentru ziua de marti 29.06.2010, pentru a avea in ce sufla copiii :d. Tortul pentru petrecere a fost abia sambata ... Tort snooker. Blatul cu cacao, un strat de crema din ciocolata de casa si frisca si un strat de fisca in care am adaugat un jeleu de visine (facut atucni proaspat).