luni, 12 iulie 2010

Blaturi de tort

Cum am tot promis ca voi posta retete de blat, de creme ...

Blat alb .. eu il folosesc la creme deschise gen, frisca, crema de vanilie, crema caramel, creme din ciocolata alba.

Ingrediente: 5oua, 5 linguri de apa (50ml), 10 linguri pline cu varf faina (200g), 10 linguri pline cu varf zahar (200g).

Preparare:
Se bat albusurile spuma cu apa, sunt gata cand intoarceti vasul cu susul in jos si nu curg. Apoi se adauga zaharul, apoi galbenusurile. Aici am terminat cu mixerul. Faina se adauga putin cate putin si se mesteca cu o lingura de lemn, de jos in sus. Ung tava cu putin ulei si dau la cuptor, primele 5 min la 180 grade, urmatoarele 5 min la 100 grade, apoi la 50 grade pana se coace.

Blat cu cacao ... il folosesc pentru creme din ciocolata, caramel ..

1. Ingredinete: aceleasi ca la blatul alb, doar ca inloc de 2 linguri de faina puneti 2 linguri de cacao.
Preparare: aceeasi metoda ca la blatul alb, iar cele 2 linguri de cacao se incorporeaza in faina, comozitia aceasta se adauga la cea cu albusuri, zahar si galbenusuri. De copt la fel.


2. Ingrediente: 6 oua, 200 gr. zahar, 30 ml apa, 40 ml ulei, 20 gr, cacao, 8 linguri faina. Acesta e blatul ce il folosesc la amandine, dar uneori si la torturi, tot cu creme de ciocolata.
Preparare: albusurile si apa se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul, galbenusurile cu uleiul se fac maioneza, se toarna peste compozitia de albusuri cu zahar, la final faina si cacaua (ce au fost amestecate) cu lingura de lemn, acelasi procedeu de jos in sus.

Tavile mele nu sunt performante, dar le prezint pentru a vedea ce cantitati folosesc si ce tava merge.

Tava rotunda, diametru de 24 cm, merg compozitiile asa cum au fost prezentate mai sus.Tava dreptungiulara, 33/23 cm, merg compozitii mari din 12-15 oua.
Tava dreptunghiulara, 22/15 cm, o folosesc pentru compozitii din 3-4 oua, pentru un tort micutz sau pentru un etaj cu baza tava de mai sus.

Tava dreptunghiulara, 29/21 cm, o folosesc pentru compozitii din 10 oua.


Inspiratiile pentru blaturi Lissa"s Cakes

2 comentarii:

  1. credeam ca ai uitat de mine :P
    albusurile se pot bate de asemenea cu mixerul?
    se pune si apa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Totul se mesteca la mixer pana cand adaugi faina.

    RăspundețiȘtergere